Piskesmæld

Piskesmæld kaldes i daglig tale også for whiplash, som er en fysisk lidelse forårsaget af skader i nakken som følge af piskesmældsbevægelse, som ofte kommer i forbindelse med en ulykke. Jeg har oplevet min kære veninde kæmpe en kamp efter pådragelsen af piskesmæld tilbage i 2009, og det har været en kamp mod sig selv og systemet. Der er rigtig mange symptomer i forbindelse med piskesmæld, men stadig ingen korrekt undersøgelsesmetode, hvilket betyder at processen kan blive rigtig lang. Der kan ske skader på hjernen, den forlængede rygmarv, det indre øre samt på muskler, nerver, blodkar, knogler, bruskvæv eller andet i nakke og hjerne.

Symptomerne kan ikke altid ses på fx en MR scanning, og derfor er behandlingen uklar, hvilket kan starte en ond spiral af negative tanker, håbløshed og personen mister ofte troen på, at de får det bedre. Et vigtigt budskab, når du får lavet en scanning eller røntgen er, smerter kan ikke ses på en scanning.

Kastebold er vist meget godt beskrivende for denne diagnose, hvilket i sig selv er udmattende og terre på ens psykiske kræfter, som igen er med til at forværre smerterne. 

Ved piskesmæld er smerterne ofte hovedpine, med karakter af spændingshovedpine og en enorm træthed.

Motion/træning er en vigtig brik i puslespillet for at få det bedre, men træningen skal gribes an på en anden måde, end hvis du ikke havde smerter. Arbejdet med tankemønster og adfærd spiller også her en vigtig rolle, og ikke mindst arbejdet med angsten for bevægelse pga. smerter er super vigtigt. Det kan betyde, at nogle bliver mere isoleret, siger nej til ting man egentlig gerne vil, og samtidig kan have svært ved at sætte grænser over for andre eller sig selv.

Man kommer langt ved at skabe tryghed og god vejledning omkring smerter, stress og aktivitet kontra ro, og det er en proces som tager tid, men der kan arbejdes med det.

Andre smerter

Tilmed dig nyhedsbrevet, og få 3 gratis lydfiler med gode råd til at håndtere din smerte.

© Copyright - Smertementor Maria Carlsen